Kryptovaluutta sijoittaminen

kryptovaluutta sijoittaminen

Kryptovaluutta sijoittaminen on nostanut suosiotaan viime vuosina, erityisesti vuoden 2008 jälkeen Bitcoinin ansiosta. Kryptovaluuttaa oli toki käytössä jo ennen kyseistä vuotta, mutta tämän jälkeen se on yleistynyt huomattavasti. Nykyisin eri kryptovaluuttoja onkin jo tarjolla tuhansia, ja uusia syntyy jatkuvasti. Kryptovaluutta on täysin digitaalinen vaihtoehto tavalliselle käytössä olevalle rahalle. Monille kryptovaluutoista saattaa tulla mieleen mediassakin esitellyt rikastumiset, joissa kryptovaluuttoihin sijoittajat ovat saaneet omaisuuttaan kasvatettua huomattaviakin määriä. Mihin kryptovaluuttojen arvo sitten ylipäänsä perustuu, ja mitä eri näkökulmia niihin sijoittamiseen liittyy?

Kryptovaluutta sijoittaminen jakaa mielipiteitä

Kryptovaluutoista ollaan sijoitusrintamalla montaa mieltä. Toiset ovat sitä mieltä, että kryptovaluutat ovat ikään kuin moderni vastine arvometalleille, sillä niiden ajatellaan kestävän ns. tavallisen rahan arvon menetystä paremmin kuin muut osakemarkkinat. Tätä ajatusta toki tukee kryptovaluuttojen erillisyys tavanomaisesta talous- ja pankkijärjestelmästä.

Vastapuolella mielipiteissä ovat ne, jotka näkevät kryptovaluuttojen tulevaisuuden epävarmana. Kryptovaluutat eivät varsinaisesti tuota mitään, vaan niiden arvo perustuu taustalla olevan tietojärjestelmän toimintaan. Tämä voikin tuntua monesta varsin utopistiselta ja vaikeasti ymmärrettävältä, mikä sekin saattaa pelottaa sijoittajia pois.

Bitcoinin lisäksi on monia muita suosioon nousseita kryptovaluuttoja, joihin sijoittajat ovat tykästyneet. Suosituimpia kryptovaluuttoja Bitcoinin lisäksi ovat Ethereum, Tether, USD Coin, Binance Coin, Binance USD, Cardano, XRP, Solana ja Polkadot. Seuraavaksi tutustutaankin tarkemmin kryptovaluuttoihin sijoituskohteena.

Kryptovaluutat sijoituskohteena

Kryptovaluuttojen, kuten Bitcoinin, toiminta pohjautuu ns. lohkoketjuihin. Lohkoketjuja muodostuu, kun taustalla olevat tietokonejärjestelmät ratkovat matemaattisia arvoituksia. Suurimman osan kryptovaluutoista toiminta ei ole vain yhden tahon päätösvallan alla, vaan se on automatisoitua ja todella hajautettua. Tämä kasvattaakin suosiota sijoituskohteena.

Kryptovaluutat eivät koskaan ole riskittömiä sijoituskohteita, vaan niihin sijoitettaessa on hyvä ensin miettiä, miten itse sijoittajana sietää riskejä sekä esimerkiksi miten pitkään ja millä tavoin hajauttaen on ajatellut sijoituksiaan tehdä. Kryptovaluuttojen arvo on osoittanut viime vuosina myös voivansa laskea, joten on tärkeää tutustua eri valuuttojen ominaisuuksiin ja taustoihin ennen kuin tekee lopullisen valinnan omasta kohteestaan.