Koti kryptovaluutta-sijoittaminen

Kryptovaluutta sijoittaminen

Kryptovaluutat ovat viime vuosina nousseet mielenkiintoisiksi sijoituskohteiksi. Viimeisimmän, vuosien 2021-2022, kryptorallin taustalla oli vahvana ajurina kryptomarkkinan sijoitusinstrumenttien kehittyminen ja uusien ansaintamallien kypsyminen. Vuoden 2021 kesällä liikkeelle lähtenyt “DeFi” buumi (DeFi = decentralized finance) käytännössä käynnisti yli 12 kuukautta kestäneen nousurallin kryptoalalla ja mullisti sijoittamisen kryptovaluuttoihin.

Jos haluat aloittaa sijoittamisen kryptovaluuttoihin, tämä artikkeli opastaa aloittelijan kryptosijoittamisen saloihin. Käymme läpi kryptosijoittamisen perusteet, mutta myös syvennymme alan uusiin innovaatioihin, joiden suurimpana uutuutena on käyttäjäystävällisyys ja aloittamisen helppous. Näiden instrumenttien myötä uudelle kryptosijoittajalle markkina on entistä rikkaampi ja mahdollisuuksia vaurastua on entistä enemmän. 
 

BTCEUR Price Today By TradingView

Parhaat välittäjät

 • 4.3/5
  nexo.ioLogo
  nexo.io
  Steikkaus
  APY asti 8%
  42+ Kryptovaluuttaa
  Mukaan lukien Bitcoin, Litecoin, Ethereum, XRP
  On saanut käyttäjiltä hyviä arvosteluja
  Laadukkaalle käyttökokemukselle
  • 1 Maksutavat/talletustavat
  • APY ehdoista riippuen 8 % Tarjoaa jopa
  • €2000000 Talletusraja

 • Nopea talletus4.6/5
  Plus500Logo
  Plus500
  Perustaa/aloittaa2007
  Luotettava pelaaja
  0+ Kryptovaluuttaa
  Mukaan lukien
  On saanut käyttäjiltä hyviä arvosteluja
  Laadukkaalle käyttökokemukselle
  • 0 Maksutavat/talletustavat

  77 % piensijoittajista voi menettää rahaa käydessään kauppaa CFD-tuotteilla tämän palveluntarjoajan kanssa. Sinun tulee harkita tarkasti, onko sinulla varaa ottaa suuri riski menettää rahasi.

 • 4.6/5
  bitpandaLogo
  bitpanda
  Steikkaus
  APY asti yes%
  0+ Kryptovaluuttaa
  Mukaan lukien
  On saanut käyttäjiltä hyviä arvosteluja
  Laadukkaalle käyttökokemukselle
  • 0 Maksutavat/talletustavat
  • APY ehdoista riippuen yes % Tarjoaa jopa

 • Nopea talletus4.8/5
  coinmotionLogo
  coinmotion
  Suomenkielinen
  Livechat
  5+ Kryptovaluuttaa
  Mukaan lukien Bitcoin, Litecoin, Ethereum, XRP
  Kryptovaluuttakortti
  matalat kulut
  • 3 Maksutavat/talletustavat
  • €2500 Talletusraja
  • €20000 Kuukausittainen talletusraja

 • Nopea talletus4.8/5
  etoroLogo
  etoro
  Suomenkielinen
  Livechat
  51+ Kryptovaluuttaa
  Mukaan lukien Bitcoin, Cardano, Polygon, Avalanche
  Kryptovaluuttakortti
  matalat kulut
  • 13 Maksutavat/talletustavat
  • APY ehdoista riippuen 4.3 % Tarjoaa jopa
  • €10000 Talletusraja

 • Mitä tarkoittaa kryptovaluutta sijoittaminen?

  Sijottaminen kryptovaluuttaan saattaa tuntua kummalliselta ja mystiseltä. Alalla on paljon termejä, joiden merkitystä on vaikea ymmärtää. Samoin sijoitustapoja on monenlaisia ja ansaintamallien toimintalogiikka on usein hämärän peitossa.

  Mitä kryptovaluuttaan sijoittaminen yksinkertaisimmillaan on? Selkein ja yksinkertaisin sijoitustapa on ostaa yhtä kryptovaluuttaa, pitää sitä hetken aikaa, ja myydä se. Tämä taktiikka tuottaa joko voittoa tai tappiota. Kryptosijoittaminen on tässä mielessä täysin samanlaista kuin sijoittaminen osakkeisiin, hyödykkeisiin, perinteisiin valuuttoihin tai vaikka Muumimukeihin.

  Mikä eniten erottaa kryptosijoittamisen perinteisestä sijoittamisesta on se, että itse sijoitustoiminta tapahtuu lohkoketjussa. Käytännössä lohkoketju on digitaalinen tilikirja, joka pitää julkisesti kirjaa siitä, paljonko valuuttaa on olemassa, kuka sitä omistaa ja millä hinnalla siitä käydää kauppaa.

  Kun sijoitat kryptovaluuttaan, ostat haluamaasi valuuttaa lompakkoosi ja odotat sen arvonnousua. Tämän lisäksi on instrumentteja, joilla omistamalleen kryptovaluutalle voi saada tuottoa. Tästä kerromme myöhemmin lisää.

  Sijoittaminen kryptovaluuttaan on muistuttaa luonteeltaan hyvin paljon osakesijoittamista. Osakkeita varten sijoittaja tarvitsee osakesalkun, kryptovaluuttoja varten sijoittaja tarvitsee kryptolompakon. Osa sijoitusinstrumenteista saattaa maksaa omistajalle jatkuvaa pientä palkkiota, osakkeissa tätä kutsutaan osingoksi, kun taas kryptomaailmassa sille on useita termejä, kuten yield farming tai staking.

  Osakkeissa sijoittaja voi valita korkean riskin sijoituskohteita tai maltillisen tuotto-odotuksen omaavia isoja yrityksiä. Sama dynamiikka pätee kryptomaailmaan, jossa uusilla ja jännittävillä valuutoilla voi päästä satumaisiin tuottoihin tai murskaaviin tappioihin, tai sitten voi valita suurimman ja kauneimman, eli Bitcoinin ja seilata “rauhallisesti” kohti varmantuntuisia tuottoja.
   

  Mitä kryptovaluutat ovat?

  Kryptovaluutat ovat digitaalisia valuuttoja, jotka ovat rakennettu lohkoketjuteknologian päälle. Suurin ja suosituin kryptovaluutta on Bitcoin, joka on julkaistu vuonna 2009. Bitcoinista seuraava merkittävä kryptovaluutta lanseeraus tapahtui vuonna 2015, kun Ethereum näki päivänvalon. Kun Bitcoin oli vain valuutta, Ethereum laajensi kryptovaluutan toiminnallisuuksia ja toi mukanaan mm. Smart contract -ominaisuudet, jolla voitiin kirjata lohkoketjuun muitakin omistuseriä ja ehtoja pelkän valuutan lisäksi.

  Suurimmilla kryptovaluutoilla on lähes aina oma lohkoketjuteknologia, jonka päällä valuutta toimii. Tämä ei kuitenkaan ole vaatimus kryptovaluutan luonnille, sillä niin Ethereum kuin monet muut lohkoketjut tarjoavat avoimen pääsyn käyttäjille luoda omia valuuttoja näiden lohkoketjujen päälle. Osaamalla tarvittavat ohjelmointikielet, uuden valuutan luonti kestää muutaman tunnin. 


  Mitä ovat altcoinit?

  Altcoin on termi, joka muodostuu sanoista “alternative coin” ja alunperin viittasi kaikkiin muihin valuuttoihin paitsi Bitcoiniin. Sittemmin termi on laventunut tarkoittamaan kaikkia uusia tai pieniä kryptovaluuttoja, jotka eivät ole vielä vakuuttaneet paikkansa kryptokansan keskuudessa.

  Koska altcoinit ovat usein hyvin nuoria tulokkaita, ilman vahvasti todistettua näyttöä, ovat ne sijoituskohteen näkökulmasta hyvin spekulatiivisia ja korkean riskin omaavia kryptovaluuttoja. On erittäin suuri todennäköisyys, että enemmistö altcoineista tulee häviämään kartalta muutamassa vuodessa. Toisaalta, ne muutamat, jotka säilyvät, tulevat nousemaan arvossa tuhansia prosentteja ja tekemään sievoisen tilipussin aikaisen vaiheen sijoittajille.
   

  Ovatko kaikki kryptovaluutat yhtä hyviä sijoituskohteita?

  Kun mietit kryptovaluuttoja sijoituskohteina, on hyvä ensin kartoittaa oma riskiprofiili ja haluttu tuotto-odotus. Kaikki kryptovaluutat eivät todellakaan ole yhtä hyviä sijoituskohteita. Osa kryptovaluutoista ovat suoranaisia huijauksia, joiden ainoa tavoite on tyhjentää tietämättömän sijoittajan taskut. 
  Tämän vuoksi on erittäin tärkeää, että kun mietit potentiaalista sijoituskohdetta, teettää kunnollinen taustaselvitys ja arvioidaan kryptovaluutan tulevaisuuden potentiaali.

  Miten valitsen korkeatuottoisen kryptovaluutan?

  Kenties helpoin tapa valita korkeatuottoinen kryptovaluutta on oikea-aikaisuus. Sijoitusmaailmassa on sanonta, että nousuvesi nostaa kaikkia veneitä. Koska kryptomarkkina on poikkeuksellisen syklinen, olemalla herkkäkorvainen markkinasentimenttien muutoksille saa melkein millä tahansa kryptovaluutalla korkean tuoton.

  Jos kuitenkin halutaan jättää markkinasyklisyys sivummalle ja analysoidaan pelkästään kryptovaluuttojen sisäisiä tekijöitä, on hyvä keskittyä ainakin seuraaviin metriikoihin. 

  Kryptovaluutan ikä

  Kuinka pitkään valuutta on ollut olemassa on hyvin ratkaiseva tekijä siihen, paljonko valuutalle voi odottaa tuottoa tai riskiä. Bitcoin on vanhin kryptovaluutta ja siitä syystä kaikkein luotettavin. Toisessa ääripäässä on päiviä tai kuukausia hengissä ollut valuutta, joka on suurelle yleisölle täysin tuntematon ja siitä syystä omaa korkean tuotto-odotuksen. Toisaalta lyhyt historia on myös otollinen huijauksille, sillä tiimin ja valuutan luotettavuudesta ei ole takuita.

  Usein myös näkee tilanteen, jossa valuutta on ollut olemassa jo monta vuotta, ja sillä on ollut kova hintapiikki ensimmäisten vuosien aikana, mutta sittemmin valuutta on menettänyt suurimman osan arvosta ja käytännössä treidaa samalla tasolla useamman vuoden ajan. Yleensä kyseessä on johonkin nousuralliin nopeasti kehitetty valuutta, joka rikastutti ydintiimiä ja sen on sittemmin annettu olla olemassa, mutta kehitys on tuskin aktiivista. Toisaalta poikkeuksiakin löytyy, joten kiinnostavat valuutat kannattaa tutkia hieman syvemmin. 

  Kenestä taustatiimi koostuu?

  Vaikka kryptoalaan kuuluu anonymiteetti keskeisenä piirteenä, on luonnollisesti hyvä, että taustatiimi on esillä omilla kasvoillaan ja nimillään. Kun on oma maine pelissä, riski väärinkäytöksiin on huomattavasti alhaisempi. Jos tiimi kuitenkin päättää esiintyä avatarien kautta, vähintään mitä on syytä odottaa on että nämä kyseiset avatarit ovat aktiivisia alalla ja tunnettuja muilla alustoilla.

  Mikäli taustatiimiä ei ole lainkaan esitelty, on todennäköistä, että sijoituskohde ei ole kovin luotettava. 

  Millä pörsseillä valuutta on listattu?

  Kun uusi kryptovaluutta luodaan, usein sitä voi ostaa vain valuutan oman verkkosivun kautta, tai kenties pienestä kryptopörssistä, jonka kanssa valuutta on partneroitunut. Kun valuutta ajan myötä kerää osakseen huomioita, alkavat isommat kryptopörssit houkutella sitä listautumaan omille listoille. Kyseiset listautumiset ovat usein erittäin suotuisia kryptovaluutan arvon kehitykselle, sillä ostaminen mahdollistuu isolle joukolle uusia sijoittajia. Mitä suurempi kryptopörssi on kyseessä, sitä suurempi hyppy arvonnousussa on mahdollinen. 

  Mitkä ovat riskit, kun sijoittaa kryptovaluuttaan?

  Kun harkitsee kryptovaluuttaa sijoituskohteena, riskitoleranssin on hyvä olla huomattavasti korkeampi, kuin perinteisimmillä sijoitusinstrumenteilla. Nykyään voi jo sanoa, että Bitcoinin ja Ethereumin kohdalla kukaan tuskin tulee menettämään kaikkia varojaan valuutan tuhoutumisen seurauksena, voivat isoimpienkin valuuttojen arvonmenetykset olla luokkaa 60% - 80% 12 kuukauden sisällä.

  Mitä markkina-arvoltaan pienemmästä ja tuoreemmasta kryptovaluutasta on kyse, sitä suuremman riskin sijoittaa ottaa. Pienet altcoinit voivat kirjaimellisesti menettää 100% arvostaan. Näihin sijoittaessa on siis syytä sijoittaa vain sellainen määrä rahaa, jonka on valmis menettämään.

  Valitettavasti kryptomarkkinoiden riskit eivät rajaudu pelkästään valuuttojen luontaiseen arvonkehitykseen ja markkinamekanismien toimintaan. Ala on hyvin tunnettu siitä, että ammattihuijarit ja rikolliset harrastavat toimintaa kryptovaluutoilla ja aktiivisesti yrittävät höynäyttää uusia sijoittajia. Yleisimmin nämä riskit realisoituvat pienien altcoinien kohdalla, mutta välillä mustapekka saattaa napsahtaa FTX:n tasoisen miljardien markkina-arvon omaavaan kryptovaluuttaan. 

  Miten kryptovaluuttariskejä parhaiten välttää?

  Sijoittajan on hyvä luoda itselleen check-lista, jota vasten tarkistaa jokaisen sijoituskohteen ja järjestää kryptovaluutat riskin mukaan. Kryptovaluutat ovat sijoituskohteina siitä haastavia, että niiden määrittelyt ja toimintamallit on hyvin teknisesti kirjoitettuja ja vaativat lukijalta syvää tietoteknistä ohjelmointiosaamista sekä usein kryptografian alkeiden hallintaa, ymmärtääkseen valuuttojen keskeiset toimintaperiaatteet.

  Koska suurimmalla osalla sijoittajista ei ole teknistä tietotaitoa ymmärtää eri kryptovaluuttojen teknisiä ominaisuuksia ja laittaa niitä paremmuusjärjestykseen, on usein suositeltavaa pysytellä sellaisten kryptovaluuttojen äärellä, jotka ovat todistaneet teknisen pohjansa joko pitkällä olemassaolollaan tai hyvin vakuuttavalla taustatiimillä, jolla on näyttöä aikaisemmista projekteista.

  Kryptovaluutat voi karkeasti jakaa kahteen kategoriaan: On kryptovaluuttoja, joiden perustajat uskovat johonkin teknologiseen arvonluontiin heidän kryptovaluuttansa kautta, ja sitten on niitä, jotka havaitsevat nousumarkkinan ja kehittävät siihen markkinarakoon oman näennäisen valuutan, jolla anastaa rahat riskisijoittajilta. On sanomattakin selvää, että ensimmäinen ryhmä kryptovaluuttoja on suositeltavampi sijoituskohde, kuin jälkimmäinen. Mutta tässäkin paremmassakin tapauksessa onnistumisen todennäköisyyksiin pätee yleiset startup-maailman lainalaisuudet, jonka mukaan vain noin yksi kymmenestä startupista onnistuu. Riskit ovat siis näilläkin kryptovaluutoilla korkeat.

  Voi siis suhteellisen suurella varmuudella sanoa, että riskejä ei voi suoranaisesti täysin välttää kryptovaluuttasijoituksissa. Sen sijaan sijoitusriskejä kannattaa hallinnoida ja tasata käyttämällä harkittuja sijoitustaktiikoita. Yksi parhaista tällaisista taktiikoista on voittojen kotiuttaminen ajoissa. Lähes jokainen kryptosijoittaja, joka on ollut pelissä mukana 3-4 vuotta on kokenut huimia nousuralleja, joiden aikana kryptovaluuttojen arvo on noussut kymmeniä tai satoja prosentteja. Jos sattuu löytämään itsensä näinkin onnekkaasta tilanteesta, paras asia mitä voi tehdä on tasaisesti kotiuttaa voittoja myymällä kryptovaluutat joku vakaavaluutaksi tai fiat-valuutaksi. Vaikka menetetyt kasvuprosentit kuinka kirpaisevat, niin kasvattamalla kuivaruutivarastoja on sijoittajalla hyvä kassa käytössä sitten seuraavalla laskumarkkinalla, jolloin alelaarista irtoaa kryptovaluuttaa hyvin edullisesti. 
   

  Mitkä ovat ansaintamallit kryptosijoituksissa?

  Monet kryptomaailman innovaattorit ovat saapuneet alalle perinteisiltä rahoitusmarkkinoilta, joilla he usein olivat kehittämässä innovatiivisia sijoitusinstrumentteja. Tämän johdosta on suuri rahoitusinstrumenttien tietotaito siirtynyt kryptomaailmaan. Ensimmäiseksi nämä rahoitusinsinöörit kopioivat kaikki yleisimmät sijoitusinstrumentit kryptomaailmaan. Näitä ovat mm. Spot-kauppa, margin-kauppa, vivutetut instrumentit, johdannaiset, futuurit ja optiot. Näiden lisäksi kryptoalaan on rakennettu moderneja peer-to-peer rahoitusinstrumentteja, kuten pienlainoja, joille maksetaan korkoa, sekä luottokortteja, joita käyttämällä voi tienata kryptoja.

  Koska tämä on aloittelijoille suunnattu artikkeli niin emme nyt perehdy syvällisemmin yllä lueteltuihin instrumentteihin. Sen sijaan käymme läpi lyhyesti erityisesti kryptomaailmaan liittyviä uusia ansaintamalleja, joita ei perinteisessä sijoituskentässä ole ollut. 
   

  Yield farming

  Yield farming tarkoittaa ostetun kryptovaluutan hetkellistä panttaamista tähän erikoistuneeseen palveluun, jossa vastineeksi maksetaan jonkinnäköistä palkkiota. Vaatimus on yleensä pantata kahta valuuttaa kerralla, eli valuuttaparia. Palkkio voi olla joko lisää samoja kryptovaluuttoja, joita on pantannut, tai jotain muuta kryptovaluuttaa. Yield farmining ideana on, että tallettamalla kryptovaluuttasi farmiin, parantaa se valuuttojen likviditeettiä ja näin ollen edistää markkinan valuutanvaihdon tehokkuutta. Palkkioprosentit voivat usein olla huimia, esimerkiksi useita satoja prosentteja, joka saattaa tuntua pöyristyttävältä. Usein kyseessä onkin enemmänkin markkinatemppu uuden valuutan liikkeellelaskun yhteydessä ja tuottoprosentit nopeasti tasaantuvat järjelliselle tasolle.

  Steikkaus

  Staking on hieman samankaltaista kuin yield farming siinä mielessä, että panttaat valuuttaa joksikin aikaa palveluun ja tienaat sillä tavalla palkkioita. Isoimmat erot ovat siinä, että pystyt panttaamaan vain yhtä valuuttaa. Sen lisäksi stakingin yhteydessä usein on määritetty määräaika, jonka aikana valuuttaa ei voi nostaa. Yleisimmin staking tapahtuu Ethereum-lohkoketjussa.

  Wrapping

  Kryptovaluuttojen markkinapaikat ovat kehittäneet instrumentin, jolla olemassa oleva kryptovaluutta “wrapataan” tai paketoidaan uudeksi valuutaksi, ja näin ollen luodaan sille uusia käyttökohteita. Tämä on suosittu tapa kasvattaa tuottoa mikäli valuutta itsessään tarjoaa rajatusti muita ansaintamalleja. Suurin tällainen valuutta on tietenkin Bitcoin, jolla ei ole yhtään mitään muita toiminnallisuuksia kuin vain valuuttana oleminen.

  Paketoidun valuutan arvo vastaa yleensä alkuperäistä valuuttaa suhteessa 1:1, ja uuden valuutan nimessä on usein kirjain “W”. Esimerkiksi yksi Wrapped Bitcoin valuutta tunnetaan lyhenteellä WBTC. Varoituksen sanana kuitenkin se, että paketoitu valuutta on täysin eri valuutta alkuperäisestä eikä vastaa turvallisuusomaisuuksiltaan alkuperäistä. Jos siis paketoit Bitcoinit WBTC:ksi, on mahdollista, että alkuperäiset Bitcoinit eivät palaudu. 

  Margin trading

  Margin trading on kaupankäynti tapa, jolla nostat sijoitustesi tuottomahdollisuuksia sekä riskejä lainaamalla pörssiltä reaaliajassa rahaa kaupan tekoon. Vaikka konsepti on tuttu perinteisiltä rahoitusmarkkinoilta, on muutama asia, joka on hyvä pitää mielessä, kun käy margin-kauppaa kryptovaluutoilla.

  Monet pörssit mahdollistavat margin-kaupan usealla kryptovaluutalla. Kuten aiemmin puhuimme, pienempien valuuttojen volatiliteetti voi olla hurjaa. Samaan aikaan pörssit tarjoavat margin kauppoja 1:20 tai jopa 1:50 suhteilla. Tämä tarkoittaa sitä, yhtä valuuttayksikköä vastaan pörssi lainaa 20 tai 50 valuuttayksikkö. Jotta pörssi suostuu tällaiseen riskiin, tarkistaa se ensin lompakkosi saldon ja vaatii että tilillä on tarpeeksi katetta. Kun tällaisen kaupan tekee, ja kurssi liikkuu alaspäin, saattaa eteen tulla margin call -tilanne, jossa pörssi pyytää joko lisää rahaa tilille tai sitten se automaattisesti myy omistuksiasi. Monet ovat menettäneet kaikki rahansa margin call tilanteessa ja vahva suositus onkin, että aloittelijat pysyvät tästä instrumentista kaukana.

  Lyhyeksi myynti eli shorttaus

  Kun uskot, että kryptovaluutan arvo laskee, on olemassa instrumentteja, jotka voivat tuottaa sinulle voittoa tällaisessa tilanteessa. Kryptovaluuttoja voi myydä lyhyeksi samalla periaatteella kuin perinteisiä valuuttoja. Isona erona on tosin se, että vain ammattisijoittajilla on ollut pääsy näihin instrumentteihin fiat-valuuttojen kohdalla, kun taas kryptomaailmassa niillä käy kauppaa yhtä helposti kuin tavallisilla valuutoilla. Näistäkin instrumenteistä on useita versiota ja voit shortata esimerkiksi Bitcoinia suhteessa 1:1, tai vivutetusti jolloin instrumentti liikkuu jollain kertoimella suhteessa Bitcoinin arvonmuutoksiin.

  Vivutet kryptovaluutat

  Voit tehdä yksittäisiä kauppoja vivulla, käyttämällä margin-tekniikkaa, tai sitten voit suoraan ostaa jo valmiiksi vivutettuja valuuttoja, joihin on sisäänrakennettu jonkin tason muutoskerroin. Helppous näissä instrumenteissa on suurta, mutta niin ovat riskitkin. Käytä näitä harkiten.

  Stop-loss

  Public service announcement -henkisesti haluamme muistuttaa kenties tärkeimmästä tavasta taata kryptovaluuttasalkun hyvä arvonnousu. Stop-loss ominaisuus tappioitasi automaattisesti ja on ehdottoman suositeltu käytettäväksi jokaisen kaupan yhteydessä. Kun Stop-loss on päällä, myy pörssi automaattisesti kryptovaluuttasi kurssin saavutettua asettamasi tason. Näin nukut yösi rauhassa ja rahasi ovat turvassa. 

  Maksavatko kryptosijoitukset osinkoa tai muuta palkkiota?

  Perinteiset arvosijoittajat ostavat vain osakkeita, jotka maksavat varmasti ja tasaisesti palkkiota omistajilleen. Tätä palkkiota kutsutaan osingoksi. Kun sijoitat kryptovaluuttoihin, saatat hyvinkin nopeasti miettiä, maksavatko lompakossa olevat kryptovaluutat jonkinnäköistä osinkoa? Ja jos eivät maksa niin voiko niille tehdä jotain, jotta ne tuottaisivat lisää arvoa kuin vain mitä yleinen arvonmuutos saattaa tuottaa.

  Vastaus tähän kysymykseen on, että kryptomaailma tarjoaa lukemattomia tapoja saada tuottoa omistamilleen kryptovaluutoille. Iso läpimurto tapahtui kesällä 2021, jolloin decentralized finance (DeFi) rynni yleiseen tietoisuuteen ja mahdollisti monia innovatiivisia tapoja tienata palkkioita. Näitä olivat mm. Yield farming, staking ja lainoittaminen.  

  Miten hallinnoin sijoituksiani eri pörssien välillä?

  Moni uusi sijoittaja aloittaa kryptosijoitusten tekemisen yhdessä isossa pörssissä. Pian kuitenkin tulee vastaan tilanne, jossa jokin toinen pörssi saattaa tarjota joko mielenkiintoisia instrumentteja, uniikkeja valuuttoja tai parempia tuottoja kryptovaluutoille. Houkutus voi olla suuri luoda tili tähän palveluun ja ostaa kryptovaluuttoja uudessa pörssissä. Lyhyessä ajassa suuren innostuksen vallassa eri palveluita, joiden kautta omistaa valuuttoja voi olla jopa kymmenen. Miten ihmeessä näitä kaikkia pörssejä ja niiden sisällä olevia lompakoita voi hallita ja seurata?

  Tämä ongelma on sen verran yleinen, että tätä varten on rakennettu erikoistuneita palveluita. Palveluiden ideana on aggregoida kaikki omistuksesi yhteen paikkaan ja näyttää sinulle ajantasainen tilanne kaikkien omistustesi suhteen. Mikäli mieleesi herää kysymys, onkohan se turvallista antaa kaikki omistustietoni kolmannelle taholle, pidä mielessä, että kaikki kaupankäyntisi on muutenkin julkista lohkoketjussa. Niin pitkään, kun et anna yksilöiviä tietoja itsestäsi aggregointipalveluun, pysyy anonymiteettisi salassa.

  Aloittajille suunnattu palvelu on esimerkiksi Delta App.

  Miten kryptovaluuttasijoituksista maksetaan veroja?

  Suomen verottaja on kovin kiinnostunut kaikista voitoistasi, joita tienaat kryptosijoituksillasi. Käsillä on kuitenkin ongelma. Kryptovoittosi tai tappioisi eivät välttämättä synny kahdesta tai kolmesta kaupasta kalenterivuoden aikana, vaan kymmenissä eri palveluissa sinulla saattaa pyöriä yield farmeja, stakingejä, lainoituksia ja lukemattomia muita palkkionmetsästystaktiikoita. Suurin osa näistä maksaa palkkion joka päivä lukemattomissa valuutoissa, joiden arvo muuttuu joka hetki. Hyvin nopeasti ollaan siis tilanteessa, että paatuneinkin excel-nikkari hukkuu datamäärän alle ja toteaa tehtävän olevan mahdoton.

  Koska tämä ongelma koskee kirjaimellisesti jokaista kryptosijoittajaa, on tähän tarpeeseen luotu useita näppäriä työkaluja, jotka automaattisesti laskevat veroseuraamukset kunkin maan lainsäädännön mukaan. Toki nämä palvelut saattavat maksaa muutaman sata euroa, mutta jos vaihtoehtona on 400 tuntia Excelin pyörittämistä, voi olla se ihan väärti sijoitus.

  Koinly on yksi tällainen palvelu, joka osaa tehdä raportit Suomen verottajan mallien mukaan.

  Paljonko kryptosijoittamisella voi tienata?

  Jos valitset oikean valuutan, vivutat sitä vahvasti ja myyt oikeaan aikaan, olet hetkessä miljardööri. Esimerkiksi Shiba Inu -valuuttaan oli eräs henkilö sijoittanut 8000 dollaria. Noin vuodessa tämän sijoituksen arvo oli noussut viiteen miljardiin.

  Ala on täynnä esimerkkejä sijoittajista, jotka luoneet tehneet satumaiset omaisuudet kryptosijoittamisella. Se on toki ymmärrettävää, kun kryptovaluuttojen arvot muuttuvat lyhyessä ajassa suuria määriä.

  Aloittelijan sijoittajan kannattaa kuitenkin pitää odotukset maltillisina. Kryptomarkkina on hyvin syklistä ja isot tuotot tehdään lyhyiden nousurallien aikana. On lähes varmaa, että uusi sijoittaja tulee ensimmäisen nousurallin jälkeen menettämään lähes kaiken tuoton, koska ei malttanut kotiuttaa voittoja. Se kuuluu pelin henkeen. Onneksi ainakin toistaiseksi uusi nousuralli on muutamassa vuodessa seurannut romahdusta, ja tällä kertaa tämä kokenut sijoittaja ei enää toista samoja virheitä vaan rauhallisesti muuttaa kryptot turvallisiksi euroiksi.

  Parhaiten kryptosijoittamisella tienaa, kun suhtautuu alaan aidolla kiinnostuksella ja pyrkii ymmärtämään valuuttojen takana olevan tekniset erityispiirteet. Kun pääsee perille valuutan innovatiivisuuden tasosta, oppii tuntemaan taustatiimiä ja kenties jopa osallistuu kehittämiseen tai yhteisöön, pääsee sijoittaja nettoamaan niin voittoa kuin mielenkiintoisia kokemuksia jännittävien teknologian ääriltä. 

  Paljonko pitää olla varallisuutta, jotta voi aloittaa kryptovaluuttasijoittaminen?

  Kryptovaluuttasijoittamisessa parhaita puolia on se, että alkuun pääsee hyvin pienillä summilla. Varsinkin jos huomioi, että useat isot kryptopörssit tarjoavat täysin ammattisijoittajille suunnattuja ominaisuuksia, on suurin osa perinteisistä esteistä poissa yksityiselle sijoittajalle.

  Sopiva summa, jolla aloittaa kryptosijoittaminen on muutama sata euroa, joihin kannattaa suhtautua oppirahoina. Ensimmäiset sataset opettavat alan saloihin, kryptomaksujen tekemiseen lompakkojen välillä ja taktiikoiden hahmottamiseen. Toki kannattaa lukea kaikki oppaat läpi, mutta vasta oikean tekemisen kautta ymmärtää miten sijoittaminen kryptovaluuttoihin oikeasti toimii. 

  Mikä on paras kryptovaluutta vuonna 2023?

  Jos joku väittää tietävänsä mikä on paras kryptovaluutta vuonna 2023, kannattaa tästä henkilöstä pysytellä kaukana. Mutta jos valitaan kriteeriksi mikä on paras kryptovaluutta, joka todennäköisesti parhaiten säilyttää arvonsa vuonna 2023, niin silloin voi suhteellisen hyvällä valistuksella sanoa Bitcoin. Bitcoin on kaikkein suurin ja pitkäikäisin kryptovaluutta, jolla on vahva Proof of Work -todentamismalli ja sen tarpeellisuus on jo lukemattomia kertoja todistettu. Toisin kuin monet muut valuutat, se ei tule katoamaan kryptoavaruuteen vuonna 2023.

  Toisaalta, vuosi 2023 on näillä näkymin luonteeltaan sellainen, että sopivalla hajautuksella mielenkiintoisiin valuuttoihin ja noin 2-3 vuoden sijoitushorisontilla voi päästä todella hyvälle arvontuotolle. Rohkea rokan syö!